woensdag 18 september 2013

Omschakelen naar een nieuw zakelijk paradigma


Wat zou het mooi zijn als werk en ondernemerschap ons in staat zou stellen om het beste van ons zelf te geven en bij te dragen aan waardecreatie! Ik heb gemerkt dat vele mensen niet zo’n hoge dunk hebben van de zakenwereld. Het verhaal van het oude zakelijke paradigma is, volgens de meeste mensen, ongeveer als volgt:

“Zaken doen gaat voornamelijk over geld, het maken van winst en economie. Het enigste wat er werkelijk toe doet zijn de directeuren en groot- aandeelhouders..Er hoeft geen zorg te zijn voor het milieu, want we leven in een wereld met ongelimiteerde grondstoffen en de aarde zorgt zelf wel voor herstel van schade…Kapitalisme werkt omdat de mensen van nature egoïstisch zijn. Als er de mogelijkheid voor is zullen corporaties de wetgeving omzeilen. Het is goed om competitief en hebzuchtig te zijn. Corporaties en de zakelijke wereld staat los van de gewone wereld. Ethiek en zaken doen staan los van elkaar”.

Mijn visie is dat zaken doen en ethiek wel samen gaat en dat de zakenwereld een onderdeel is van de gewone samenleving. Als we willen werken aan een betere wereld dan zullen we het oude verhaal moeten aanvechten en niet meer accepteren als business as usual.

Zaken doen en ondernemen gaat over zingeving, zodra een organisatie zich weer afstemt op zijn kernwaardes en er naar gaat werken dan zal winst volgen. Elke onderneming creëert waarde, niet alleen voor aandeelhouders, maar vooral voor klanten, medewerkers, toeleveranciers en de samenleving! Het succesvol leiden van een organisatie vergt dat we al deze belangen onderkennen en evenveel waarde toekennen. Kapitalisme werkt omdat we complexe wezens zijn met vele behoeftes en wensen. We willen graag vrijheid hebben om het leven vorm te geven op een wijze die bij ons past. De meeste mensen vertellen de waarheid en houden zich aan hun beloftes en gedragen zich meestal verantwoordelijk. We moeten dit ook verwachten en anders mensen op hun gedrag aanspreken. We willen graag samenwerken en van betekenis zijn voor elkaar. Een financiële beloning is belangrijk (we leven nu een maal in een geld economie) maar waardevol werk kunnen verrichten is belangrijker voor ons welzijn en gevoel van eigen waarde. 
Vanuit welk perspectief werk jij? En hoe doe je dat?

www.anitasmeding.nl
 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten