zaterdag 10 augustus 2013

Van overleven naar een waardevolle toekomstvisie



Door de economische crisis zijn veel organisaties bezig met bezuinigen en overleven. Begrijpelijk maar niet handig. Juist in tijden van crisis is het belangrijk om talentvolle mensen aan boord te houden en een missie uit te zetten. Er zal leiderschap moeten worden ontwikkeld gericht op een visie welke mensen energie geeft, waar personeel zich aan kan verbinden en zich in kan herkennen.

Natuurlijk is het belangrijk dat de organisatie blijft voortbestaan, dat is iets wat op de achtergrond altijd meespeelt. De nadruk op overleven is echter niet inspirerend en geeft geen impuls aan creatieve energie. Het kan juist veroorzaken dat structuren worden vastgezet waardoor het lijkt of er niets meer mogelijk is of dat er nergens meer geld voor beschikbaar is. Door de (financiƫle) angst, welke de organisatie is binnen geslopen, worden mensen passief. Personeel wacht af en er worden verder geen constructieve besluiten voor de lange termijn genomen. Veel mensen zijn bezig met of ze wel, of niet, kunnen blijven werken voor de organisatie in de toekomst.

De aanwezige angst en inertie geeft ook een mogelijkheid voor bezinning en het opnieuw formuleren van een een positieve visie op de toekomst, waarin het personeel zich kan herkennen en een beroep doet op de kernwaarden. De opnieuw geformuleerde kernwaarden van de organisatie kunnen praktisch worden vertaald naar de werkvloer en dit geeft richting voor handelen.
Met het opnieuw bekrachtigen van de kernwaarden en het formuleren van een positieve toekomst visie kan de energie binnen een organisatie weer gaan stromen. Het is dan vooral belangrijk dat de leidinggevenden binnen de organisatie de positieve toekomstvisie en de overeenkomstige kernwaarden actief vertegenwoordigen. De kernwaarden zijn als het ware een toetssteen voor het handelen. Het gedrag van een leider heeft veel impact op een organisatie. De emotionele en gevoelsmatige signalen, welke een leider uitzendt, blijken te worden opgepikt door de gehele organisatie. Wellicht is het gedrag van de leider belangrijker dan gedacht voor de effectiviteit van een organisatie. In deze tijd is het belangrijk om emotioneel intelligent leiderschap bewust te ontwikkelen. De combinatie van emotioneel intelligent leiderschap met een gedeelde organisatievisie blijkt 80% van toekomstig succes te voorspellen. Het benutten van dit besef is een waardevolle investering in een duurzame toekomst. Het emotionele klimaat en het daadwerkelijk leven van de kernwaarden in een overeenkomstige visie vormen het hart van de organisatie en dit zal een positieve uitwerking hebben op alle betrokkenen.


www.anitasmeding.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten