maandag 15 juli 2013

Leidinggeven is een kunst. managen is armoede


Leidinggeven is een kunst! Hoe motiveer je je team? Managen is armoede.

Als teamleider heb je bewuste keuzes te maken:  Hoe ga je met je team de beoogde resultaten behalen? Vaak worden er doelen gesteld welke minimaal moeten worden behaald. Om goed leiding te kunnen geven is het belangrijk om de leden van  je team goed te leren kennen. Als je, als teamleider, weet hoe de individuele leden zichzelf motiveren om hun doelen te behalen, dan kan je daarop aansluiten. De veelvoorkomende manier, het stellen van targets of hoeveel geld er moet worden verdiend of bezuinigd, zal bij 80% van de mensen stress oproepen. Bij stress gaan de meeste mensen in de overlevingstand. Alleen voor de minderheid, die zichzelf op dezelfde manier motiveert, zal deze methode werken. Zij zullen al tellend en scorend de doelen bereiken. Het is hierbij altijd een belangrijke vraag of het behalen van de targets het werkelijke doel van het team is. Vaak liggen hier andere zaken onder, zoals klantvriendelijkheid, het verwerven van een stabiele marktpositie, welke een betere basis vormen voor leiderschap om op te sturen. Dit gaat namelijk over waardecreatie en daarbij passend waardevol gedrag, wat het verschil zal uitmaken voor de toekomstige voortbestaan van de organisatie.

Als de gebruikte methode van motivatie niet aansluit bij de persoonlijkheid van de individuele  teamleden zullen deze afhaken. Zoals bij elke manier van leidinggeven, welke niet is afgestemd op de individuele mensen, zullen de leden je als leider gaan vermijden. Wat als gevolg heeft dat je als leider het gevoel krijgt er alleen voor te staan en belangrijke informatie mist.. Je moet de kar trekken maar hoe?  Deze manier van motiveren leidt er in het slechtste geval ook nog eens toe dat er competitie of wantrouwen onderling binnen het team is over het binnenhalen van bijvoorbeeld opdrachten of afspraken. Dit zal nog eens voor 80 % van de mensen stress oproepen. Een bekend gevolg van stress is dat mensen minder open staan voor anderen, minder flexibel worden en minder gemakkelijk nieuwe dingen leren. 

Het emotionele klimaat binnen organisaties is ook een realiteit!

Het is belangrijk om je team zo goed mogelijk te faciliteren. Voor mensen welke vanuit zichzelf goed gemotiveerd en integer zijn, zal het controleren op werktijden en resultaten demotiverend werken. Intrinsiek gemotiveerde mensen ervaren het bijhouden van werktijden en verslaglegging dan ook als geen meerwaarde en het zal hen veel tijd en energie kosten op dit goed te doen. Als teamleider kan je beter aan sluiten bij de motivatie van de personen. De persoon voelt zich gezien en gewaardeerd. Als je werkzaamheden kan uitvoeren in overeenstemming met je innerlijke motivatie zal dit positieve energie opleveren.

Het is belangrijk dat er aandacht is voor het emoties, het gevoel binnen de organisatie en de hardere feiten. Hier voor geldt dat de teamleider of manager zelf moet weten wat zijn/haar innerlijke motivatie is om de werkzaamheden uit te voeren. Een leider zal mindfull te werk moeten gaan en moeten begrijpen wat de impact van diens gedrag en emoties op de werkvloer is. Alleen de leider die kan overtuigen door oprecht te zijn en zich overeenkomstig het doel van de organisatie zich kan gedragen, kan een voorbeeld zetten. De eerste persoon waaraan goed leiding zal moeten worden gegeven is de leider zelf. Pas als je goed bent in zelfontwikkeling, zelfreflectie en het daarop sturen van je handelen kan je dit ook overdragen aan je medewerkers.  Leidinggeven een kunst  welke sensitiviteit vergt van de organisatiecultuur, het groepsgevoel en de werkmotivaties van individuele mensen, om daarop aansluitend een succesverhaal neer te kunnen zetten. De manager zal terugvallen op sturen op resultaten, waardoor de meerderheid van de mensen niet worden gevoed, doelen minder snel zullen worden behaald en de organisatie minder innovatief is. Managen is armoede, leidinggeven is een kunst.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten