zondag 23 juni 2013

misstanden aanbevelingen en ideale situatie


Als er misstanden boven komen, dan wordt er vaak een onderzoekscommissie ingesteld. Meestal blijft het hierbij en worden, in het slechtste geval, de resultaten niet ingevoerd in de dagelijkse praktijk. Een commissie doet meestal aanbevelingen. Zoals de commissie Tabaksblad, welke een onderzoek heeft uitgevoerd naar topsalarissen en bonussen in het bedrijvenleven. Het is dan jammer dat de aanbevelingen niet worden overgenomen door het bedrijfsleven.

Een onderzoekscommissie doet meestal onderzoek naar aanleiding van misstanden, die naar buiten zijn gekomen. Het is tekenend voor mismanagement dat er eerst misstanden naar buiten moeten komen want goed bestuur heeft zicht en voeling met de dagelijkse uitvoering van de werkzaamheden.  Een signalering van problemen en het bespreekbaar maken van moeilijkheden zijn kenmerken van een gezonde bedrijfscultuur, waarin werknemers en organisatie kunnen floreren. Een gezonde bedrijfscultuur voorkomt ook misstanden en overmatig protocolleren van procedures.

Het belangrijkste van ieder onderzoek en analyse is het inventariseren van de huidige situatie. Pas als de huidige situatie eerlijk onder ogen kan worden gezien is er ruimte voor verandering. Elke  cultuurverandering begint bij het onderzoeken  van het hier- en- nu. Veel overnames en fusies gaan mis doordat er wel een mooie visie wordt geformuleerd maar dat deze niet aansluit bij het emotionele klimaat op de werkvloer of in de praktijk. Er is dan veel onvrede op de werkvloer en een mooie visie, die ergens in een toekomst in de lucht zou hangen sluit dan niet aan op de dagelijkse realiteit.

Het lijkt dat topsalarissen nog steeds worden gegeven niet omdat bestuurders of CEO’s zo goed presteren maar omdat ze dit verwachten.  De dagelijkse praktijk sluit niet aan bij het ideaal. Opmerkelijk is nu dat justitie is begonnen met het invorderen van topsalarissen van topmannen. Zonder terugkoppeling naar de dagelijkse praktijk blijven aanbevelingen of idealen in de lucht hangen en blijven ze onbereikbaar. Nu maar hopen dat ideal sense ook common sense wordt. Als de algemene standaarden veranderen is het vanzelfsprekend dat deze de nieuwe verwachtingen de realiteit gaan vormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten