maandag 3 juni 2013

kosten besparen op personeel



Het is een hot onderwerp: kosten besparen op personeel. Het heersende motto was: ons personeel bestaat uit waardevolle krachten. Daarom zorgen we er voor dat ons personeel gezond blijft en graag werkzaam voor ons bedrijf! We investeren in talent zodat we gezamenlijk een stevige fundering aanleggen voor de toekomst. Helaas blijkt deze retoriek bij veel organisaties bij slechts retoriek te zijn gebleven.

De huidige financiële economische crisis blijkt een reden om massaal personeel te ontslaan. Het belangrijkste argument, overeenkomstig de heersende neo-liberale taal, is kostenbesparing. De gehele organisatie, welke bestaat uit een complex geheel van relaties tussen personeel en klanten en toeleveranciers wordt weergegeven in termen van kosten en baten. Het gaat natuurlijk om het zo groot mogelijk maken van de winst en daarvoor is het nodig om meer baten te verkrijgen of minder kosten.

Er zijn dan ook diverse mogelijkheden om personeel te kunnen ontslaan first-in first out geldt niet alleen meer en er zijn andere mogelijkheden om personeel te ontslaan. Het personeelbeleid dient een evenredige afspiegeling te zijn in leeftijd bijvoorbeeld.
Veel bedrijven lijken zich niet te realiseren dat deze vorm van kostenbesparing op personeel leidt tot onrust en onvrede op de werkvloer. Vooral als deze van bovenaf worden opgelegd en het personeel weer een reorganisatie moet ondergaan, waar ze zelf geen heil in zien. Dit leidt weer tot meer spanning en uiteindelijk gevoelens van onrechtvaardigheid of van schuld voor de mensen die wel mogen blijven.

Uit alle recent wetenschappelijke studies blijkt dat een positieve werksfeer en bedrijfscultuur de belangrijkste voorspellers zijn van winst! Met andere woorden organisaties die een omslag weten te maken naar een inspirerende visie, personeel meer autonomie en verantwoordelijkheid durven te geven en mensen het gevoel geven dat ze voor een geweldig bedrijf werken, zorgen voor meer winst!

Moet er wel een reorganisatie worden uitgevoerd? Kijk dan eerst naar wat je als organisatie wil bereiken, betrek je mensen bij het besluitvormingsproces, laat hun meedenken, zorg voor een nieuw elan, welke inspirerend en motiverend is. Kostenbesparing is soms wel noodzakelijk maar het vergroten van de winst is altijd beter. Uiteindelijk kan het op de korte termijn lijken dat er minder kosten zijn gemaakt maar de echte kosten van een dergelijke ingreep worden pas op de langere termijn zichtbaar. Hier geld(t) bezint voor u begint.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten