woensdag 1 mei 2013

Duurzaam personeelsbeleid


De laatste tijd hoor ik regelmatig ondernemers zeggen: “Ik wil geen vast personeel meer. Dat is te duur en een te groot financieel risico”.  Overweegt u, als ondernemer, om uw werkzaamheden te laten uitvoeren door zzp-ers? Bezint u daar eerst goed op. Een stabiele onderneming kan namelijk niet zonder vast personeel. Het is belangrijk om personeel, dat zich verbonden voelt met het bedrijf en inzicht in de geschiedenis  en bedrijfsorganisatie heeft, in dienst  te hebben.  Deze personen zijn onmisbaar voor het praktisch uitleggen van procedures , het vinden van materialen, etc. Daarnaast  is het nodig om specifieke competenties te ontwikkelen en vast te houden binnen de organisatie. Gemotiveerd vast personeel is een belangrijke spil in elk bedrijf en zorgt voor continuïteit en duidelijkheid ook voor afnemers en klanten. Zaken doen is nog steeds mensenwerk en die geschikte medewerker kan een reden zijn om juist met uw organisatie zaken te blijven doen. 

Het aannemen en zoeken van geschikte zzp-ers is niet altijd even eenvoudig en kost ook tijd en geld. Naast het hebben van toewijding (hart voor de zaak), zijn medewerkers nog steeds vertegenwoordigers voor uw organisatie. Dit geldt zowel voor vaste krachten als inhuurkrachten. Om zzp-ers op een positieve wijze aan uw organisatie te binden is het nodig dat ze interessante opdrachten krijgen, welke een beroep doet op hun professionaliteit. Zzp-ers willen ook gewaardeerd en erkend worden voor hun bijdrage. U wilt als organisatie waarschijnlijk in de toekomst ook een beroep op deze krachten kunnen doen. Het is nodig dat zzp-ers meer dan losse krachten  zijn welke aan een klus werken. Als de verbondenheid met de organisatie er niet is dan is het de vraag hoe toegewijd de zzp-er is en of deze niet een andere klus zal aannemen. De eindverantwoordelijkheid, als de werkzaamheden van mindere kwaliteit blijken te zijn, is niet altijd herleidbaar naar de betrokken zzp-er maar wel naar uw organisatie. Vaak blijkt dat de professionals toch minder goed samenwerken of bijdragen en kost het meer tijd om deze processen goed bij te sturen.

Wilt u bezinnen op de meest ideale mix van vast personeel en inhuurkrachten binnen uw organisatie? Dan is het belangrijk om de benodigde kerncompetenties voor nu en de nabije toekomst helder te hebben en alvast na te denken over loopbaanbeleid voor vaste medewerkers. Het uit zetten van deze koers samen met uw medewerkers heeft een meerwaarde en kan zorgen voor commitment en continuïteit. Uit onderzoek blijkt dat 33% van de werknemers overweegt een andere baan te zoeken. Het is voor een organisatie een meerwaarde om serieus na te denken over de invulling van personele bezetting en een gerichte koers uit te zetten naar de toekomst. Wilt u hulp bij het denken over en het opzetten van personele ontwikkelingsplannen gericht op een duurzaam personeelsbeleid? Dan kan u altijd een vrijblijvende afspraak maken. Het zijn immers de medewerkers die de zorgen voor waardecreatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten