dinsdag 2 april 2013

Demotie, vermindering in functie en/of salaris


Demotie

Zou jij achteruit willen gaan in salaris of in uren of zelfs worden overgeplaatst naar een lagere functie? Toch komt dit vaker voor dan je wellicht zou denken. Vaker nog wordt de vraag niet gesteld aan de betrokkene maar als een besluit mede gedeeld. Dit is erg jammer want deze manier van handelen gaat zeker ten koste van de werkmotivatie. Terwijl er aan de ene kant veel geld wordt uitgegeven aan het verbeteren van vitaliteit en bevlogenheid van werknemers is het ontbreken van overleg bij impopulaire maatregelen een gemiste kans. De mate van autonomie en ervaren zelfsturing zijn belangrijke factoren dit leiden tot tevredenheid binnen de eigen functie.

Het blijkt uit onderzoek dat vele werknemers achteruitgang in salaris, functie of uren accepteren als dit leidt tot een hoger gelegen doel, zoals het voorkomen van gedwongen ontslagen. Wat vaak wordt verzuimd, maar wat wel de organisatie en werktevredenheid  ten goede zal komen op de lange termijn, is om afspraken te maken wanneer de situatie weer ongedaan wordt gemaakt. Bij een groei van omzet kan de teruggang in uren en salaris weer ongedaan gemaakt worden. Ook over deze criteria kan het personeel meedenken en meewerken. Medewerkers hebben vaak een heel goed gevoel voor redelijkheid en rechtvaardigheid. Het snijden in de personeelskosten alleen leidt op de lange termijn niet tot een kosten vermindering als er ook niet naar andere criteria wordt gekeken.

Als het beter is voor een werknemer om niet terug te keren naar de oude functie maar naar een andere functie dan is er altijd een goed onderzoek nodig naar de werkmotivaties van de betrokkene.  Zodat er kan worden gezocht naar een plek in de organisatie waar de werknemer ook daadwerkelijk op zijn plaats is.  Dit vergt creativiteit en de bereidheid om zelfs soms nieuwe functies te scheppen binnen de organisatie.  Tevreden werknemers die kunnen bijdragen vanuit hun kwaliteiten en werken overeenkomstig hun waarden en normen zijn automatisch bevlogen en vitale werknemers.

Hulp nodig hij het in- of uitvoeren van verandertrajecten? 06-48385181

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten