maandag 25 februari 2013

Verwaarloosde organisaties


 
Een verwaarloosde organisatie is een organisatie waar het langdurig ontbreekt aan sturing en begeleiding van de organisatieontwikkeling als gevolg waarvan patronen van schadelijke interactie tussen leiding en medewerkers zijn ontstaan. Er is tegelijk slim zelfhandhavinggedrag en onvermogen. De frustraties bij de werknemers en betrokkenen is vaak hoog en er is een negatief geladen werksfeer.  

Een kern van het probleem is dat leidinggevenden niet adequaat reageren op gedrag van werknemers. De werknemers voelen zich onveilig door het onvoorspelbare gedrag van de leidinggevende en/of de leidinggevende is afwezig of in beslag genomen door andere taken. Kenmerkend is vaak ook dat de directie of bestuur afwezig is op de dagelijkse werkvloer. Zo kan het voorkomen dat de top als het ware losraakt van wat er werkelijk speelt in een organisatie en zijn eigen koers gaat uitzetten zonder dat dit ooit succesvol geïmplementeerd kan worden omdat ze de feeling met de werkvloer zijn kwijtgeraakt.

Een ander kenmerk van verwaarloosde organisaties is een gebrek aan vertrouwen en cynisme. De frustraties zijn vaak jarenlang opgestapeld en de professional krijgt deze eerst om de oren.  Als professional moet je vooral niet verwachten dat medewerkers je dankbaar zullen zijn voor je inzet. Het is tevens kenmerkend dat nieuwe medewerkers eerst worden uitgetest en vernieuwende situaties als bedreigend worden ervaren.

Zo heb ik eens van een medewerker van een organisatie, waar ik was ingehuurd om te onderzoeken waar de negatieve werksfeer toch vandaan kwam om er vervolgens een passende interventie in te voeren, het verwijt gekregen: “Er was niets aan de hand totdat jij kwam”. 

Herstel naar een gezonde werkomgeving begint altijd in het hier-en-nu. Met het benoemen (onthullen) van wat er werkelijk gaande is. Het bespreekbaar maken van ingeslepen (overlevings)gedrag en het confronteren van medewerkers.  Dit is het begin van zichtbaar maken van gedrag en disfunctionele patronen op de werkvloer om vervolgens af te spreken het anders te gaan doen. De start van de verandering is in het hier-en-nu en niet een mooie visie in de toekomst. Daar is de organisatie nog niet aan toe en dat zal ook niet lukken als de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken niet op juiste plek ligt binnen een organisatie.

Werk je ook voor een organisatie welke een lagere tijd niet is een positieve opbouwende gestuurd op het personeelsbeleid? Je mag je hier deze blog anoniem je verhaal doen

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten