woensdag 25 september 2019

het verschil tussen een 'training feedback' versus teamcoaching feedback geven.

Het bedrijf X wilde voor de medewerkers een training feedback geven want dat werd niet gedaan op de afdelingen. Het bleek een vrij traditioneel en hiƫrarchisch geleide organisatie. Er waren wel al wat veranderingen in de wijze van samenwerken doorgevoerd maar echt samenwerken en van elkaar leren was nog ver weg. Ook waren ze bang voor nog meer uitval..
Na een openhartig gesprek met het management bleek dat er meer nodig was dan alleen een training feedback geven. Zo bleek bleek er geen prettige werksfeer en er was geen animo om buiten werktijden leuke activiteiten met elkaar te ondernemen.
In plaats van alleen een training gericht op het aanleren van feedback geven en ontvangen, stelde ik voor om te gaan werken aan het vergroten van vertrouwen en verbondenheid. Dit zijn belangrijke voorwaarden om echt te komen tot het leren van elkaar en te ondersteunen. Men gaat op werkvloer elkaar niet ondersteunen en van elkaar leren als er eerst niet is gewerkt aan de gevoelens van onveiligheid. Ik stelde voor om drie dagdelen teamcoaching te geven om eerst te werken aan veiligheid en verbondenheid als voorwaarde voor het leren geven van constructieve feedback.
Deze teamcoaching vonden plaats binnen het bedrijf. De vertaalslag naar: "Wat betekent het in de dagelijkse praktijk? "Hoe kan je dit vorm geven binnen je functie en werkzaamheden?" was duidelijk. Er was een merkbare verbetering, mensen waren meer ontspannen en lachten meer. De evaluatie was positief. Een losse training had deze resultaten voor organisatie X niet opgeleverd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten