maandag 28 september 2015

Zelfsturende teams en een ongezonde samenwerking

Goede samenwerking gaat niet vanzelf!

Zelfsturende teams, eigenaarschap, lean, het zijn allemaal mode termen. Het verbeteren van de samenwerking begint niet bij wie doet wat? Of bij het maken van werkafspraken maar bij het formuleren van een inspirerende missie waaraan iedereen zich kan verbinden. De missie of gezamenlijke visie zorgt er voor dat leden graag willen bijdragen en trots zijn op de organisatie waar ze voor werken. De visie mobiliseert de beschikbare energie.

Het kan zijn dat medewerkers en management of directie verschillende visies hebben op wat belangrijk is. Dit zorgt voor een verschil in prioriteiten van verschillende doelen. In de zorg is een typerend voorbeeld dat de zorgverleners graag tijd en aandacht willen geven aan de patiënten. Zorg verlenen doe je met gevoel en van je ziel en zaligheid, toch?

Het gaat vaak mis als er wordt besloten tot een meer zakelijke benadering. Tijd is geld en zo efficiënt mogelijk werken luidt het decreet. Van alle patiënten wordt nauwkeurig bijgehouden, welke zorgtaken moeten worden verricht en hoeveel beschikbare tijd daarvoor open staat. Het afwerken van een checklijst is het gevolg.

Doordat er geen gezamenlijke visie is geformuleerd,  maar dat er van bovenaf normen zijn gesteld, leidt dit tot ontevredenheid, stil verzet, gezeur en gedoe kortom een verlies aan productiviteit en een ongezonde samenwerking.  Ik zou me dan als teamcoach een slag in de rondte kunnen werken met het coachen van medewerkers op het omgaan met energieverlies, het accepteren van de werkvoorwaarden, het verbeteren van de werksfeer en het stimuleren van eigenaarschap of terwijl het terugdringen van de werkzaamheden tot de werkafspraken en rollen.

Dit alles zal niet slagen als er niet met het eigenlijke probleem terug wordt gegaan naar de directie. De directie heeft verzuimd gebruik te maken van de aanwezige motivatie en inspiratie bij de teamleden. Hier ligt ook het antwoord en het begin van een geslaagd zelfsturend team. De rollen worden omgekeerd. Het team bepaalt en het management faciliteert. Dit is nogal een cultuuromslag waarbij niet alleen het team gecoacht zal moeten worden maar ook het hoger management.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten